Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.

Excel har gjort sitt, enligt ekonomichefer världen över

27 04 2018

Automatiseringen av det dagliga ekonomiarbetet kan frigöra utrymme för ekonomiavdelningar att syssla med analys och strategiskt arbete. Den förhoppningen har de tillfrågade ekonomicheferna i rapporten CFO Indicator Report.

Excel förenklade arbetet för ekonomiavdelningar över hela världen när programmet dök upp på 1980-talet, och har sedan dess haft en särställning som den viktigaste färdigheten för personer som arbetar inom ekonomi. Men på bara några år har inställningen till programmet förändrats avsevärt. För två år sedan såg 78 procent av de tillfrågade ekonomicheferna Excel som det viktigaste verktyget. I dag är den procentsatsen nere på 5 procent, enligt rapporten CFO Indicator Report, framtagen av Adaptive Insights.

160 ekonomichefer världen över har fått svara på frågor kring automatisering av arbetet med ekonomi. Ekonomicheferna i rapporten ser automatisering som en nödvändighet för att hantera den stigande volymen och komplexiteten av data. Detta som i ett led att bli mer strategiska och flexibla.

I rapporten framkommer att 41 procent av ekonomicheferna redan har ett system där arbetet med finansiella rapporter är helt eller nästan helt automatiserat. Mätningen och uppföljningen av KPI:er är en av de minst automatiserade – men 59 procent uppger det som den viktigaste processen att automatisera under de närmaste 12–18 månaderna. För att hantera den lavinartade ökningen av data, kan automatiseringen av arbetet med KPI:er och finansiella rapporter frigöra tid för analys och strategiskt arbete, enligt rapporten.

För en arbetssökande anses förmågan att kunna vara anpassningsbar till ny teknik som den viktigaste. Att kunna definiera, mäta och spåra KPI:er, samt att vara bra på att kommunicera och samarbeta tillmäts också stor betydelse. Men Excel-färdigheter av högsta klass anser bara 7 procent av de tillfrågade vara viktigast.

En annan studie (Companies using AI will add more jobs than they cut från 2017) visade att företag som automatiserat minst 70 procent av sina affärsprocesser hade högre intäkter än de företag som automatiserat mindre än 30 procent.

Hur ser det då ut i Sverige? Landet halkar efter i utvecklingen jämfört med Norge och Finland, men är bättre än Danmark vad gäller digitaliseringen av ekonomiarbetet. Detta enligt en rapport gjord av Visma, som har tillfrågat 3000 vd:ar och ekonomichefer i Norden. I en kommentar till tidningen CFO world uttalade sig Carola Lissel, vd för Visma software så här:

Det finns en klart outnyttjad potential i många svenska verksamheter att använda digitala verktyg för att kunna lägga mindre tid på manuell handpåläggning och mer tid på exempelvis analys. Många företag skulle tjäna på att låta medarbetarna fokusera på arbete som driver tillväxt och lönsamhet snarare än manuell administration.

Nolla rosa Created with Sketch.

Fler artiklar

Bonnier Solutions om robotisering

Robotisering med hjälp av innovativa automationsteknologier – det är precis vad senaste utvecklingsprojektet på Bonniers Solutions löneavdelning handlar om.

Läs mer