Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.

Framtidsspaning

Här är 21 jobb som robotiseringen kommer skapa

10 10 2018

Allt det du läst om att robotar och automatiseringar kommer stjäla våra jobb är förmodligen sant. Men räds inte, de kommer också skapa helt nya arbetstillfällen. Här är en lista över 21 jobb som kommer bli stora i framtiden.

Artificiell intelligens, automatisering och robotisering har länge varit en lika stor källa till fasa som fascination när vi människor försökt beskriva framtiden i böcker eller film.

Då handlade det oftast om att den nya tekniken skulle komma att förslava oss, nu handlar skrämselpropaganda mer om att den kommer att göra oss arbetslösa och överflödiga. Enligt en studie gjord på Oxford University kommer 47 procent av jobben i vår del av världen att försvinna de närmaste 25 åren. För vissa har det redan börjat.

Men vi behöver bara titta bakåt i historien för att se att arbetsmarknaden alltid har varit i förändring och att det alltid skapas nya jobbformer.

“Få, om några alls, livnär sig i dag som väckare, telegrafist, växeltelefonist, brevmålare, räknare, utropare, lykttändare, hissoperatör eller sekreterare. Ändå är det yrken som en gång i tiden sysselsatte tusentals människor”, skriver it-servicebolaget Cognizant i en rapport över framtidsyrken.

I samma rapport konstateras att det är viktigt att vi redan nu förbereder oss för förändring för att kunna ställa om i tid.

Cognizant ser dock ljust på framtiden och spår att den nya tekniken kommer skapa 21 miljoner nya jobb, några av dem hittar du i listan här nedan.

Lista: Här är 21 framtidsjobb

1. Data detective

2. Bring-your-own IT facilitator

3. Ethical sourcing officer

4. Artificial intelligence business development manager

5. Master of edge computing

6. Walker/talker

7. Fitness commitment counselor

8. A.I. assisted health care technician

9. Cyber city analyst

10. Genomic portfolio director

11. Man-machine teaming manager

12. Financial wellness coach

13. Digital tailor

14. Chief trust officer

15. Quantum machine-learning analyst

16. Virtual store sherpa

17. Personal data broker

18. Personal memory curator

19. Augmented-reality journey builder

20. Highway controller

21. Genetic diversity officer

Källa: Cognizant

Nolla rosa Created with Sketch.